Josep Maria Bartomeu, ‘SENSE RESPECTE NO HI HA JOC’

0
1790

El president Josep Maria Bartomeu, durant la seva intervenció en la presentació de la campanya, a Madrid | GERMÁN PARGA – FCB

El president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, ha participat aquest dimarts en la presentació de la campanya divulgativa i de conscienciació ‘SENSE RESPECTE NO HI HA JOC’, impulsada per la UNESCO i PRISA Radio / Cadena SER per lluitar contra el racisme i la discriminació en el futbol espanyol. Bartomeu s’ha desplaçat a Madrid per prendre part en l’acte que s’ha celebrat en el Museo del Traje, i en què també han intervingut el president de la Juventus, Andrea Agnelli, i el president del Reial Madrid, Florentino Pérez, a més de Nada Al-Nashif, subdirectora general de Ciències Socials i Humanes de la UNESCO i Juan Luis Cebrián, president executiu del Grup PRISA.

En el seu parlament, el president del FC Barcelona ha reiterat el decidit compromís del club blaugrana per lluitar contra el racisme, les actituds xenòfobes i homòfobes, així com qualsevol actitud discriminatòria que amb freqüència es produeixen en l’àmbit esportiu i que “com a màxims responsables dels nostres clubs, no devem passar per alt i ens deuen fer reflexionar i, sobretot, actuar”.

El president blaugrana ha destacat que “els clubs esportius no devem entrar en el debat polític, però podem transmetre molt a la societat i, especialment, als més joves. Des del FC Barcelona portem aquesta responsabilitat no només des del Club, sobretot a través de la nostra Fundació”.

Bartomeu ha llançat tres idees: la primera és reconèixer que tenim un problema. La lluita contra el racisme passa necessàriament per una presa de consciència i, per tant, per l’educació. Promoure projectes per als més joves, quan encara estan en període de formació, ajudarà a preveure conductes violentes. En el nou pla estratègic de la Fundació FCB hem inclòs aquesta màxima amb la idea de treballar amb els més joves”. “La segona –ha afegit Bartomeu- és utilitzar l’esport per promoure els seus valors”. I la tercera idea que ha desenvolupat el president blaugrana és “combatre aquesta lacra amb absoluta determinació, no devem ni podem ser tolerants davant les mostres racistes que es produeixen en els nostres estadis”.

Bartomeu també ha recordat l’episodi que va viure Dani Alves quan era jugador del FC Barcelona i es va menjar un plàtan que van llençar des de la tribuna d’El Madrigal, una acció que va provocar una allau de reaccions de solidaritat entre companys i futbolistes a les xarxes socials. “Com a club vam emetre un comunicat en què vam exigir ‘respecte’ i vam recordar el lema de la UEFA ‘No al racisme’. Malauradament, la condemna pública sol ser reactiva, un cop s’ha produït el greuge. Però la nostra obligació és treballar dia a dia, amb tolerància zero, amb missatges clars i contundents”.

El president ha assenyalat la importància de seguir treballant en campanyes de sensibilització a través de la Fundació: “Podem influir en actituds i modificar conductes. Com a club, també donem suport a qualsevol iniciativa o campanya divulgativa o de conscienciació com la que avui ens ha portat aquí. ‘SENSE RESPECTE NO HI HA JOC’. I jo, si m’ho permeten, afegiria que, sense respecte, tampoc hi ha futur”.

Una campanya de la UNESCO i PRISA

La campanya ‘SENSE RESPECTE NO HI HA JOC’ és fruit se la col·laboració entre la UNESCO i PRISA Radio / Cadena SER i pretén donar continuïtat a l’esperit recollit en l’informe internacional ‘Color?, quin color?’, elaborat per l’organisme europeu sobre mesures per combatre el racisme i la discriminació en el futbol. Aquesta campanya de divulgació i conscienciació per traslladar a l’opinió pública la necessitat de lluitar contra la discriminació i el racisme en el futbol espanyol es durà a terme durant el primer trimestre del 2017.

L’acte de presentació d’aquesta campanya va concloure amb una taula rodona en què van participar José Ramón Lete, president del CSD i secretari d’Estat per a l’Esport; Luis Rubiales, president de l’AFE; Lola Romero, directora de l’Atlètic de Madrid Féminas; Vicente del Bosque, exseleccionador espanyol; Michael Robinson, periodista i exfutbolista, i Marcos Sena, exjugador i actual responsable de Relacions Institucionals del Vila-real. En aquesta taula rodona s’ha constatat la importància de l’educació com a eina clau per combatre el racisme i la discriminació i s’ha posat en valor la contribució que els grans clubs fan i poden fer per lluitar contra aquest problema.

Deixa un comentari